TUKY - LIPIDY

07.02.2016 14:52

Tuky (lipidy) sú zložené štruktúry, ktoré pozostávajú z reťazcov mastných kyselín. Sú dôležitým zdrojom energie a stavebnou látkou nášho organizmu. V rozumnom množstve sú pre telo nepostrádateľné, pretože:

·         sú zdrojom energie

·         sú súčasťou všetkých bunkových membrán

·         pomáhajú zužitkovať v tukoch rozpustné vitamíny: A, D a E

·         obklopujú a teda aj chránia dôležité životné orgány

·         chránia telo pred stratou vnútorného tepla

·         niektoré druhy zásobujú telo esenciálnymi mastnými kyselinami nazývanými aj omega kyseliny (kys. linolová, kys. linolenová a kys.                

          arachidonická), ktoré si telo nedokáže samo vytvoriť a musí ich prijať z potravy

·         fungujú protizápalovo

 

Delenie tukov:

1. Podľa naviazaných skupín:

a) jednoduché (obsahujú len alkohol a karboxylovú kyselinu) tuky, vosky, steridy
b) zložené (obsahujú okrem alkoholu a karboxylovej kyseliny aj inú zložku)fosfolipidy - obsahujú estericky viazanú H3PO4glykolipidy - obsahujú sacharidovú zložku glukózu alebo galaktózu

2. Z hľadiska výživy:

a) podľa pôvodu - rastlinné (slnečnicový, repkový, makový olej, ... )
živočíšne (bravčová masť, maslo, ... )
b) podľa konzistencie - tuky (tuhá konzistencia)
oleje (redšia konzistencia)