TUKY - LIPIDY
Tuky (lipidy) sú zložené štruktúry, ktoré pozostávajú z reťazcov mastných kyselín. Sú dôležitým zdrojom energie a stavebnou látkou nášho organizmu. V rozumnom množstve sú pre telo nepostrádateľné, pretože:
· sú zdrojom energie
· sú súčasťou všetkých bunkových membrán
· pomáhajú zužitkovať v tukoch rozpustné vitamíny: A, D a E
· obklopujú a teda aj chránia dôležité životné orgány
· chránia telo pred stratou vnútorného tepla
· niektoré druhy zásobujú telo esenciálnymi mastnými kyselinami nazývanými aj omega kyseliny (kys. linolová, kys. linolenová a kys.
arachidonická), ktoré si telo nedokáže samo vytvoriť a musí ich prijať z potravy
· fungujú protizápalovo
Delenie tukov: |
1. Podľa naviazaných skupín: |
a) jednoduché (obsahujú len alkohol a karboxylovú kyselinu) tuky, vosky, steridy |
2. Z hľadiska výživy: |
a) podľa pôvodu - rastlinné (slnečnicový, repkový, makový olej, ... ) |